Protester mot byggplaner i skärgården

Återigen protesteras det mot Oxelösunds kommuns byggplaner. Den här gången vill kommunen bygga två höghus på Ljungholmen som ligger som en halvö ut från Femöre med staden i ryggen och havsbandet åt andra hållet. Eva Lundqvist är arrendator på Ljungholmen och har svårt att förstå kommunens planer.

– Ljungholmen är som en barriär mellan stad och skärgård, jag tycker att det skulle vara fel att flytta ut en stad hit till skärgården, säger Eva Lundqvist.

Det är lätt att bli hänförd av den milsvida utsiken över Östersjön som man har på Ljungholmen. Att industrier som SSAB och hamnen ligger i ryggen känns främmande.

Men nu har Oxelösunds kommun tagit fram planer för Österviken som ska bli vad man kallar ett marint centrum, och där det bland annat ingår att bygga bostäder på Ljungholmen där det i dag finns 9 arrendatorer. Bostäderna består enligt de planer som nu är ute på remiss av terrasshus och två punkthus, 18 våningar höga.

De här planerna har redan mött ett massivt motstånd bland arrendatorer och Oxelösundsbor. Ett 50-tal protestbrev har kommit in och Eva Lundqvist har samlat in uppemot 500 namnunderskrifter.

Det här är inte första gången som det presenteras byggplaner för området som hör ihop med Femöre. Ulf Ringberger är också arrendator på Ljungholmen och tycker att Oxelösunds kommun inte har någon bra plan på hur man vill växa.

– Jag tycker att det saknas en långsiktig byggnadsstrategi, säger Ulf Ringberger, arrendator på Ljungholmen.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista