Byggplaner i skärgården försvaras

500 namnunderskrifter och ett 50-tal protestbrev blev resultatet då byggplanerna för Österviken och Ljungholmen presenterades av Oxelösunds kommun. Catharina Fredriksson är socialdemokratisk ordförande för miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och tycker det är bra att det kommit in så många åsikter.

– Det här är mer en idéskiss på hur det skulle kunna se ut, och det är klart att vi förstår att väcker uppmärksamhet och att människor reagerar, säger Catharina Fredriksson ordförande för Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.

Det är inte första gången som byggplaner runt om på femöre, som är den del av Oxelösund som består av så gott som orörd natur med klippor och skog och har sitt läge mot ett fritt östersjön väcker protester.

För bara några år sedan protesterade man mot de 5 våningshus som skulle byggas på norra femöre längs kanalen, protester som inte lyssnades på, idag står husen så gott som inflyttningsklara vid kanalen.

I ett rådslag 2002 så ville 71 procent av de som deltog att Femöre som det nu aktuella Ljungholmen hör ihop med att området skulle bevaras som det grönområde som det är idag- så frågan är varför kommunen fortsätter at presentera byggplaner för området.

– Femöre är en del av Oxelösund som ligger nära centrum, och som vi tycker är värt att göra något mer utav, säger Catharina Fredriksson.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".