"Säkerheten bättre på camping"

Förra sommaren var det en hel del problem med husvagnar som stod för tätt intill varandra på Vilsta camping i Eskilstuna - något som räddningstjänsten då påpekade. I år har det blivit mycket bättre, enligt räddningstjänsten i Eskilstuna.
– I det stora hela tycker jag att det fungerar bra. Det är en och annan det är problem med. I Vilsta är man medvetna om problemet.

Problemet gäller att det inte är fyra meter mellan en husvagn/förtält, till nästa husvagn. Står husvagnarna närmare än så, så kan en eventuell brand sprida sig inom några minuter mellan husvagnarna.

Det är inte så att det ofta händer att det börjar brinna i husvagnar, enligt Nils-Erik Berglund, men när det väl gör det, så kan det gå illa.

– Det går inte att rädda husvagnen. De står alldeles för nära. Det går så fort. Det är plast så det går så fort.

Ett annat problem är att en del ställer sig med husvagnen längs med sidan av stängslet eller häcken och för att på så sätt få mer sol, där man vill ha den. Egentligen ska kroken vara vänd ut mot vägen, så att husvagnen lättare kan flyttas, om det börjar brinna.

Brandinspektör Nils-Erik Berglund skulle gärna se att de stod rätt, men kräver inte att de flyttar på sig.

– Oftast är det gammal hävd att det ”alltid stått här”, men det är viktigt att man informerar om riskerna.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".