Slarv med anställningsbevis

Många sommarvikarier får inte anställningsbevis av sina arbetsgivare. Enligt LO har bara knappt hälften av sommarjobbare i Sverige ett anställningsbevis. En av dom som inte har fått anställningsbevis är Åsa Norrby. Hon är sedan en och och en halv månad tillbaka sommarvikarie på ett företag i Eskilstuna.
- Det känns osäkert, säger hon.

Enligt lagen om anställningsskydd ska arbetsgivaren lämna ett anställningsbevis till den anställde inom loppet av trettiodagar.

Anställningsbeviset ska verka som ett avtal där det står vilka rättigheter och skyldigheter du har som anställd på ett företag. Enligt LO är det inte mer än hälften av alla sommarjobbare i landet som inte har fått ett anställningsbevis.

Victor Rasjö, är tillfällig ungdomsombudsman på LO och kritisk till det här:
-Ja, att ha ett anställningsbevis är viktigt. Men det finns även andra saker som man som sommarvikarie måste tänka på, bland annat om man är försäkrad, har någon semesterersättning och vilka arbetstider som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".