Nya ishallen i Katrineholm framgångsrik

Den nya ishallen i Katrineholm blev ett lyckat bygge ur miljösynpunkt. Den nya tekniken som används när isbanorna i ishallen kyls sparar mycket energi. Intresset för hallen har varit stort, vilket lett till att det nu finns planer på att exportera systemet utomlands. Från kommunens sida är man nöjd med ishallen.

– Absolut, och det har varit ett stort intresse för att komma hit, säger Claes Gäring, anläggningschef i Katrineholm.

Det är många som är intresserade av Katrineholms nya ishall. Det speciella med hallen är tekniken att sprida kyla med hjälp av koldioxid genom kopparrör och att ta tillvara på värmen som alstras i nerkylningsprocessen. I vanliga fall släpper man bara ut värmen i taket men i den nya hallen har man valt att använda den till att värma upp luft och vatten i hallen.

Den nya tekniken gör att man i Katrineholm kan spara in ungefär 150 000 KWh el och 400 000 KWh värme per år jämfört med om man hade byggt en vanlig ishall.

Jörgen Rogstam från Sveriges Energi & Kylcentrum är en av dem som har varit med och tagit fram den nya tekniken. Och nu väntar han på att den ska sprida sig.

– Det byggs just nu en ny bandybana i Karlstad och vi tittar även mot den ryska marknaden. Även i Canada finns en jättemarknad för detta nya system, säger Jörgen Rogstam på Sveriges Energi & Kylcentrum.

Hanna Johansson
hanna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".