Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polisen välkomnar skärpta rutiner

Efter mordet på polismannen Fredrik Widén i Nyköping har Rikspolisstyrelsen beslutat att ta fram en nationell checklista för att få bättre förutsättningar vid hämntningar, så kallade handräckningar, av psykiskt sjuka. Idag finns det brister, menar polisen. Ove Andersson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i länet, tror att polisens arbete skulle underlättas och säkerheten skulle kunna öka av klarare riktlinjer som nu alltså utreds.

– Det är klart att det gör det om vi får riktlinjer och att vi jobbar lika över hela landet.

Att till exempel bristande kommunikation mellan polis och vården bidrar till olika förutsättningar håller Ove Andersson med om. Han berättar att han upplever att förutsättningarna kan se väldigt olika ut från fall till fall även inom länet. Mycket beroende på vad sjukvården lämnar ut för uppgifter till polisen.

– Ibland har man en känsla av att de inte delger en allt om patienten fast han är känd, men det vet jag inte eftersom jag inte vet vad de har för uppgifter.

Polisen uppger att den får in de allra flesta handräckningsärenden via fax. Därefter tas ofta en telefonkontakt med vården. Här skiljer det sig på vad polisen får för uppgifter beroende på vem som svarar i andra änden.

– Det är under telefonkontakten som det är viktigt att få reda på mycket som möjligt. Jag tror att de har vikarier som inte vet det här med sekretess. Vården har ju en hårdare sekretess än vad vi har. Jag tror inte de vet vad de får lämna ut. Men av rutinerad personal kan vi få veta mer, men många gånger är de så rädda att göra fel.

Landstingsdirektören Lars Andåker säger att han inte har hört kritiken och hänvisar till verksamhetschefer inom bland annat psykiatrin, men han säger allmänt att han tycker att det är viktigt att landstinget tar en diskussion med polisen med utgångspunkt från det som hänt i Nyköping eftersom polisen inte känner sig trygg.

- Det är självklart, men jag tycker initiativet måste komma på nationell nivå.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".