Dålig ekonomi för många studenter

Var fjärde student funderar på att avbryta studierna på grund av dålig ekonomi, visar en rapport från fackförbundet SIF. Christofer Örnhagen, ordförande i Mälardalens studentkår, är kritisk till utvecklingen.

– Studiemedlet står inte i relation till den kostnadsutveckling som skett i samhället, säger Christofer Örnhagen. Vi har till exempel inte fått någon större ökning i jämförelse med de kostnader som faktiskt finns, till exempel hyreshöjningar.

Hur påverkar det studierna för studenterna?

– Många studenter försöker finansiera sina studier med extra jobb under helger, men många har inte tid att jobba extra.

Av de 1400 studenter som tillfrågades i undersökningen skulle inte en tredjedel klara en oväntad utgift på tusen kronor och över hälften av studenterna bygger sin ekonomi med hjälp från föräldrar eller andra personer.

Rapporten visar att de förändringar av a-kassan som infördes från årsskiftet är en av orsakerna till att studenternas ekonomiska situation har försämrats. Förr kunde en student, som inte fått något jobb under sommaren och efter examen, få a-kassa på 320 kronor per dag, men nu blir studenten hänvisad till vad som tidigare kallades socialbidrag, nu kallat försörjningsstöd.

 Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".