Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget tillbakavisar poliskritik

Landstinget Sörmland tillbakavisar kritiken om att det skulle finnas brister i kommunikation mellan psyksjukvården och polisen vid så kallade handräckningsärenden då poliser exempelvis hämtar psykiskt sjuka för transport till sjukhus. 
– De personer som sitter i våra jourtelefoner är rutinerade och har kunskap om sekretess, säger verksamhetschefen Lena Gotefors.

På torsdagen rapporterade Sveriges Radio Sörmland om att Rikspolisstyrelsen beslutat att ta fram en nationell checklista för det arbetet för att det ska bli säkrare. Idag finns det brister i kunskapen om personer som ska hämtas, menar polisen.

– Ibland har man en känsla av att de inte delger en allt om patienten fast han är känd, men det vet jag inte eftersom jag inte vet vad de har för uppgifter. Jag tror att de har vikarier som inte vet det här med sekretess. Vården har ju en hårdare sekretess än vad vi har. Jag tror inte de vet vad de får lämna ut. Men av rutinerad personal kan vi få veta mer, men många gånger är de så rädda att göra fel, sa Ove Andersson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i länet på torsdagen.

Man landstinget tillbakavisar kritiken:

– De personer som sitter i våra jourtelefoner är rutinerade och har kunskap om sekretess och lämnar ut enligt de anvisningar vi har. Ibland kan det här försvåra arbetet för vissa myndigheter. Syftet är att upprätthålla säkerhet för patienten och för de anhöriga. Min uppfattning är att vi har ett gott samarbete med polisen så att det blir bästa möjliga för patienten och omgivningen utan att vi röjer patientens sekretess. De som har kontakt med polisen är kunniga i de här frågorna. Det är inga vikarier som har hand om det, säger Lena Gotefors, verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Eskilstuna.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".