Allt större medvetenhet om p-piller

P-piller-användningen minskar i Sörmland. Men Susanne Jonsson, som är barnmorska på ungdomsmottagningen i Eskilstuna, framhåller att p-piller fortfarande är ett vanligt preventivmedel. Men hon upplever att unga tjejer blir mer och mer medvetena om vad p-piller innehåller.

– En del vill helst inte ta några hormoner alls, säger Susanne Jonsson.

Hon upplever att de flesta ungdomar är ganska väl medvetna om vilka preventivmedel som finns, och hur man använder dom.
– Men de förlitar sig mycket på varandra, säger Susanne Jonsson.

Samtidigt som p-piller-användningen har minskat sedan 2000, använder kvinnor mer och mer av andra preventivmedel, som p-stav. Det är också fler som använder akuta p-piller, så kallade dagen efter-piller. Till ungdomsmottagningen i Eskilstuna kommer många som vill ha dagen efter-piller.
– Dessa tjejer följer vi sedan upp med graviditetstest och preventivmedelsrådgivning, säger Susanne Jonsson, som poängterar att akuta p-piller är en lösning i nödfall.

Förra året såldes ungefär 34 000 dygnsdoser p-piller per 1000 kvinnor i Sörmland. Det är ungefär lika många som i övriga Sverige. Av akuta p-piller såldes förra året i Sörmland 30 dygnsdoser per 1000 kvinnor. Det är något färre än i landet som helhet.

Annika Fredén
annika.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".