Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler biodlare i Sörmland

Publicerat onsdag 18 juli 2007 kl 14.00

Det blir allt färre biodlare i Sverige, sedan mitten av 1980-talet har antalet halverats. Men Sörmland går mot trenden, och är ett av få län där biodlarna ökar något i antal. Det menar Ursula Hentschel som är ordförande i Eskilstunas Biodlarförening.

En av länets nytillkommna biodlare är Lena Sellman Finscher från Strängnäs, och hon har sedan början av juni tre bikupor.

- Jag var först inte så väldigt intresserad av det här, men tänkte att vi kan ju pröva. Då började vi en bikurs som biodlarföreningen har och läraren var jättebra. Man blev helt intresserad och faschinerad. Sedan var det bara självklart att man skulle ha bin, säger Lena Sellman Finscher.

Färre bär, frukter och blommor. Så kan det bli om det inte blir fler biodlare i Sverige. 1985 fanns det runt 20 000 i landet. I dag uppskattar Sveriges Biodlares riksförbund att det finns knappt hälften kvar.

Det samma gäller i Sörmland, där man gått från runt tusen till 500 odlare idag. Men man blir inte längre färre, enligt de vi talat med i frågan, och enligt ordföranden i Eskilstuna så blir odlarna där istället ständigt fler. En anledning kan vara en aktiv förening, som syns och hörs för att locka fler att börja med biodling.

Och ordföranden för Sörmlands biodlardistrikt, Torbjörn Johansson, hoppas nu att nya satsningar från regeringen och EU ska resultera i att fler intresserar sig.

- Ja, vi behöver bli fler ändå. Vi behöver mer Svensk honung i handeln. Och vi behöver öka pollenäringseffekten också, säger Nils Harju som är bientusiast från Stora Sundby.

Anledningen till att odlarna minskat är enligt de båda att de som sysslar med det hela ofta är äldre personer, men i till exempel Nyköping har man en aktiv förening, som genom att synas och höras, lyckats få upp intresset hos allmänheten. Det menar biodlaren Ursula Hentschel.

För att komma tillrätta med bristen på pollinerande bin arbetar både Sveriges Biodlares riksförbund och Lantbrukarnas riksförbund LRF för att locka fler lantbrukare till att starta biodlingar så att bisamhällena ska öka. Men även EU och regeringen vill få fram honungsbina igen. Fram till år 2010 gäller ett treårigt honungsprogram i EU. Anslagen till det programmet ska nu öka. Hur mycket pengar Sverige kommer att satsa är inte klart, men det handlar om mer pengar än tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".