Nu rivs stationshusen

Börje Andersson från Stigtomta
2:07 min

Nio stationshus ska rivas runt om i Sörmland de närmaste tre åren och många stationshus även på andra håll i landet. Det var den förra regeringen som gav Banverket i uppdrag att göra sig av med de byggnader som Banverket inte längre behöver för sin verksamhet.

Börje Arvidsson har bott med sin fru Kersti Arvidsson i det gamla stationshuset i Stigtomta i över 20 år, men nu är det dags att flytta ut.  Det röda stationshuset i Stigtomta fungerade som stationshus fram till slutet av 70-talet. Banverket säger att huset ligger för nära järnvägen för att man ska kunna bo där men det är inget som Börje Arvidsson håller med om. Han hade gärna köpt huset där det står, men fick nej. I stationshuset i Stigtomta finns väntsal, biljettluckor och väskförråd kvar och ovanpå, på övervåningen har Börje och Kersti Arvidsson sin bostad sen 20 år tillbaka.

Banverket menar att om huset skulle säljas så kan dom bli skyldiga att bekosta bullerskydd eller sanera efter föroreningar och då blir det billigare för dom att riva byggnaden. Bara de husen med tillräckliga kulturhistoriska intressen ska få stå kvar men inget stationshus i Sörmland anses vara av sådant intresse. Sammanlagt ska 14 järnvägsbyggnader rivas i Sörmland, bland annat i Vrena, Stjärnholm, Hälleforsnäs och Eskilstuna och nio familjer har eller kommer snart att tvingas flytta från sina hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".