Saknaden stor efter skjuten polisman

Under fredagen begravs den polis som sköts till döds vid en så kallad handräckning i Nyköping den 20 juni. Det var i samband med att polisen skulle hämta en psykiskt sjuk man i 55-års åldern som något gick snett, och polismannen sköts. 55-åringen är nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Pierre Gunnarsson som är närpolischef i Nyköping säger att stämningen på polisstationen snart en månad efter polismannen Fredrik Widéns bortgång är tryckt men att man försöker göra sitt bästa.

– Vi har haft inlånad personal utan knytning till orten eller Fredrik Widén och de har då lättare att utföra sitt jobb, säger Pierre Gunnarsson.

I foajén på polishuset står i ett hörn ett bord. På det ett ljus och en röd ros, brevid ett fotografi på Fredrik Widén, den polis som mördades i Nyköping den 20 juni i år. Under fredagen hålls begravningen och i och med detta kommer den här samlingspunkten att tas bort. Hit har människor kommit för en stunds eftertanke. På bordet ligger en bok där besökare har skrivit hälsningar. Vänner, kollegor, tillresta kollegor, men också Nyköpingsbor som på olika sätt berörts av händelsen.

På polisstationen i Nyköping har skett en märkbar förändring. En av kollegorna saknas, en vän saknas. Fredrik Widén sköts till döds vid ett så kallat handräckningsärende, en hämtning av den psykiskt sjuk människa. Ett arbete som utförs dagligen och så även gjorts efter mordet på Fredrik.

– Men det känns naturligtvis tungt, säger Pierre Gunnarsson.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".