Dubbelmord kan komma att preskriberas

Dubbelmordet i Hedlandet söder om Eskilstuna, som vi har rapporterat om i över tjugo år kan komma att preskriberas, om det inte kommer in nya uppgifter till polisen. Kammaråklagare vid den internationella åklagarkammaren i Linköping, Magnus Elfving, säger att han nu lägger ner förundersökningen. Misstänkta har funnits i utredningen, men bevisbördan anses i nuläget inte hålla.

– Det är ett ganska svårt bevisläge, och det är ett tungt beslut att lägga ner förundersökningen, säger Magnus Elfving.

Det var i maj 1986 som ett gift par från den kurdiska delen av Irak hittades mördade i naturreservatet Hedlandet utanför Eskilstuna. Kropparna visade spår efter tortyr. Polisen trodde att de mördades på någon annan plats och transporterades till Hedlandet. I utredningen har det förekommit uppgifter om att den irakiska underrättelsetjänsten skulle varit inblandad och att dubbelmordet skulle varit hedersrelaterat.

Fallet las ner i brist på bevis men återupptogs 2002, när nya uppgifter kommit fram. Då användes ny DNA-teknik för att undersöka en lägenhet i Eskilstuna, som misstänktes vara platsen för mordet.

Flera personer har anhållits eller häktats som misstänkta men senare släppts. Senast 2004 var det två personer, en 75-årig kvinna och en 46-årig man som häktades men senare släpptes fria eftersom bevisen inte höll för att väcka åtal.

För ett år sedan förhördes en person i London och DNA skickades till ett laboratorium i England för analys. Kammaråklagare Magnus Elfving säger att inte heller det spåret ledde någon vart.

Nu har det gått 21 år sedan dubbelmordet. Så om det inte kommer in nya uppgifter till polisen så kommer fallet att preskriberas om fyra år, säger Kammaråklagare Magnus Elfving.

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".