Kritik mot fyrhjulingar efter flera olyckor

Fler och fler barn får fyrhjulingar att köra hemma, trots att lagen säger att de inte får köras annat än på vissa speciella områden. Dessutom är det direkt livsfarligt att just barn kör fyrhjulingarna, menar trafikpolisen Ruben Börjesson. Han är även kritisk mot branschens sätt att marknadsföra fordonen, på ett sätt som han menar kan upplevas som att barn får köra dem.

– De här fyrhjuliga motorcyklarna har varit en tickande bomb som bara växt och som nu exploderat. Det har ju varit sju personer som dött på fyrhjulingar bara i år, säger Ruben Börjesson, trafikpolis i Sörmland.

Det är enligt trafikpolisen och folk i branschen många som köper terrängfordon och låter barnen köra på tomten eller små vägar, fast det alltså inte är tillåtet enligt lagen. Det finns också små fyrhjulingar som är till för barn men inte heller dom får köras på småvägar eller på tomten. De måste köras på speciella racingbanor. 

Det finns två olika typer av fyrhjulingar. Den ena modellen är fordonregistrerad. För att köra den måste du ha A eller B körkort. Dessa får bara köras på vägar. Den är också lite svagare motor på och går inte i mer än 70 km/h.

Sedan finns det terrängregistrerade fyrhjulingar, dessa får bara köras på inhängnade områden och egentligen bara i tjänsten, så som utav jordbrukare. De här är starkare och går i upp till 100km/h.

Robert Ekvall är butiksavsvarig på atv-racing som ligger utanför Eskilstuna. Han säger att han alltid är noga med att berätta vad som gäller vid fyrhjulings åkning. 

Men Robert Ekvall tycker också att ansvaret ligger hos föräldrarna själva. Robert Ekvall säger också att han brukar informera om att det inte är tillåtet att åka på vägar eller andra områden om de inte är inhängnade. Men även om regler finns så tror han inte att det helt går att komma ifrån att folk bryter mot dem.

Hanna Bromö
hanna.bromo@sr.se

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".