Stora prisskillnader på äldres mat

Priset de som bor på äldreboenden får betala för sin mat varierar kraftigt mellan kommunerna. Det skiljer 30 000 kronor per år, mellan den dyraste och billigaste kommunen i Sverige, och bara mellan de Sörmländska kommunerna skiljer det närmare 15 000 kronor om året.

Den dyraste maten i länet finns i Trosa, som också är en av landets dyraste kommuner. Billigast mat på länets äldreboenden finns i Gnesta och Flen, där de som bor får betala nästan 15 000 kronor mindre per år, än i Trosa.

Den billigaste maten i landet i stort finns i Uppsala och den dyraste finns i Nybro, visar en sammanställning som TV 4 Nyheterna gjort av Socialstyrelsens enkät.

Dyrast är maten för de gamla i Nybro där den kostar 3 735 kronor i månaden. Nästan lika dyr är maten i Trosa.

Enkäten visar att avgifterna för kost har höjts i hälften av landets kommuner mellan 2005 och 2007. I var fjärde kommun har avgifterna höjts med mer än fem procent. Detta trots att regeringen via en lagändring 2002 ville försöka utjämna de stora skillnaderna i priset för mat mellan olika kommuner.

Alla kommuner i landet tillfrågades i enkäten som gjordes i januari i år. Frågorna gällde vilka avgifter kommunen tar ut för exempelvis hemtjänst, servicetjänster och mat.

De som bor på äldreboende i Uppsala får betala 1 230 kronor i månaden för sin mat, vilket är billigast i landet. Även Ludvika, Lund, Oskarshamn, Malmö tillhör de billigaste kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".