Kommuner förbereder för flyktingbarnen

Flera kommuner i Sörmland förbereder sig för att ta emot ensamma asylsökande flyktingbarn, eftersom ansvaret för barnen tas över från Migrationsverket. Barnen ska få bo i familjer eller gruppboenden, i stället för på flyktingförläggningar. Nyköpings kommun söker nu efter familjer som vill ta emot barnen, och än så länge går det trögt, säger Glenn Andersson, som är chef för barn och familjeenheten i Nyköping.

– Det är olyckligt att de här barnen sitter kvar på de här slussarna, säger Glen Andersson.

I Nyköping var det tänkt att barnen skulle få bo i familjer, men eftersom för få familjer anmält intresse har man även börjat förbereda ett gruppboende. Nyköping har avtalat med Migrationsverket att ta emot fem barn mellan femton och arton år, från Irak, Somalia eller Afghanistan.

Förhoppningsvis kommer barnen att kunna flytta till Nyköping under hösten, säger Glenn Andersson, som är chef för barn och familjeenhete.

– Är det så att vi hittar familjer som kommer att kunna ta emot dem så kommer det ju ske successivt, säger Glen Andersson.

I Eskilstuna håller Mikael Nyman på att rekrytera personal till ett gruppboende för tolv barn och över två hundra personer har sökt tjänsterna. Målet är att vara igång med verksamheten första november.

I Strängnäs kommer minst två barn att tas emot och där finns det familjer som är beredda på att ta hand om barnen, enligt ordföranden i socialnämnden Helene Brodin Rheindorf. 

Katrineholm, Trosa och Vingåker har sagt nej till avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamma asylsökande flyktingbarn. Orsaken till att man säger nej i Trosa kommun är att det inte finns några familjehem där barnen kan bo. Oxelösund, Flen och Gnesta har än så länge inte lämnat något svar till Migrationsverket.

Det behövs fler kommuner som tar emot barnen, enligt verket, och därför har ersättningen höjts för de kommuner som skriver på ett avtal innan årsskiftet.

Jenny Lindström
jenny.lindstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista