Nyköpingsläkare efterlyser mer jämlik sterilisering

Av dem som steriliserar sig i Sverige, så är den övervägande majoriteten kvinnor. Trots att det är både dyrare och innebär större risk för komplikationer, än när män steriliseras. Därför borde fler män ta ansvar och sterilisera sig, tycker andrologen Ulrik Kvist från Nyköping, som driver ett jämställdhetsprojekt vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Projektets syfte är bland annat att sprida att sterilisering på män är en bra preventivmetod, för män som inte vill ha fler barn.

Projektet som Ulrik Kvist driver går ut på att informera män om fördelarna med sterilisering. För det är fördomarna om vad det innebär som hindrar män från att välja sterilisering som preventivmetod, menar Ulrik Kvist.
– Det finns ett klart samband mellan upplysning och hur många män som steriliserar sig. Det finns de som tror att manligheten går förlorad, men det gör den inte. Det är bara spermierna som hindras från att komma ut, säger Ulrik Kvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista