Livsmedelskontroll för dyr anser många företagare

Många livsmedelsföretag i Sörmland tycker att de får betala för hög avgift för kommunens livsmedelskontroll. I år har länsstyrelsen fått in 18 överklaganden från företag som tycker att de måste betala för hög årlig avgift. Av dem har de allra flesta fått avslag, det vill säga de ska betala den avgift som kommunen har slagit fast. Från och med december förra året har kommunerna ett nytt avgiftssystem för livsmedelskontroll. Det innebär att företagen ska stå för en större del av kostnaderna själva. Avgiften bygger på en riskbedömning, utifrån till exempel vilken typ av livsmedel som företaget hanterar, känsliga varor som köttfärs eller mindre känsliga som läsk.

Riskbedömningen styr hur lång tid kontrollen beräknas ta. En pizzeria i riskklass 3, med livsmedelskontroll 8 timmar per år, får idag betala 5 680 kronor om året.

Tidigare år har länsstyrelsen bara fått in något enstaka överklagande om för hög livsmedelskontrollsavgift.

Annika Fredén
annika.freden@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista