Tufft för grisproducenter

Det är tuffa tider just nu för Sörmlands grisproducenter. På grund av att priserna på spannmål har skjutit i höjden, har omkostnaderna för flera av grisbönderna ökat med runt 30 procent.

– Just nu innebär det en lönsamhetssvacka, för vår gård innebär et ökade kostnader på 300 000 kronor. Det kommer att sluta ett antal producenter. Det blir en dämpning i nybyggnationen och det kommer att slå på minskad produktion och minskat griskött, säger Henrik Claesson, grisbonde i Jönåker.

Samtidigt som priset för spannmål ökat så har inkomsterna för grisbönderna i stort sett stått stilla. Henrik Claesson säger att det kommer bli en svacka bland grisbönder på grund av det tuffa läget. Han tror också att många kommer sluta vilket i längden kan leda till brist på griskött.

Spannmålspriserna har skenat på marknaden de senaste månaderna, men prisökningen på grisskött hänger inte med i den utvecklingen. Därmed kostar grisproduktionen mer, eftersom spannmål står för den största delen av grisfodret.

I första hand påverkar det här grisproducenterna, men på sikt även konsumenterna, men höjda priser på griskött, menar de SR Sörmland pratat med.

Lena Claesson, ordförande för Sveriges grisproducenter i Sörmland, vill att medlemmarna ska få bättre betalt för grisköttet.

– Det viktiga är att priserna går upp i affärerna och att vi får del av det. Det går väldigt sakta att få snurr på svensk grisproduktion.

Får bönder lägga av nu?

– Ja, absolut, det tror jag. Man ger upp när det är dåliga priser.


Klara Johansson
klara.johansson@sr.se
                   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista