Uppsving för Nävekvarn

I Nävekvarn, några mil från Nyköping, så försvann i november ortens enda bensinpump, något som oroade många av de som bor där. Idag har Nävekvarnsborna flera mil till närmsta bensinstation och för hamnen så innebär det färre båtgäster. Men nu så ska Nävekvarn få en ny mack, och eftersom den ska ligga precis intill vattnet så tror Kurt Rindstål, som är ordförande i Nävekvarns båtklubb, att den kommer att lyfta hela bygden.

– Det kommer att bli en mer attraktiv gästhamn att besöka och fler båtgäster och det kan nog bli en 50 procentig ökning.

Hela Sverige ska leva. Så hette det i en kampanj för några år sedan. Men när bensinpumpen i Nävekvarn försvann så ifrågasatte många av de bor där det påståendet. Med hjälp av namninsamlingar försökte man rädda kvar pumpen, men idag är den borta. Nu har man drygt två mil till närmsta mack, något som Rolf Stenkvist, som har mataffär på orten, tycker är dåligt.

– Vi hade önskat att den skulle finnas kvar eftersom vi vill ha en levande landsbygd. Skär man bort den ena inrättningen efter den andra tvingar vi ju folk att åka till stan, då dör ju sådana här bygder bort.

På SR Sörmlands besök tar vi oss från mataffären, till den branta väg som leder ner till hamnen. Flera båtar ligger förtöjda här, under sommaren kommer många gästbåtar hit.

I fjol var det runt 300. I år är gästerna färre, och det kan enligt Kurt Rindstål, som är ordförande i Nävekvarns båtklubb, bero på att det inte längre går att tanka sin båt här.

– Det kan ha påverkat. En del har frågat. Visst har det varit förfrågningar.

Men inget ont som inte har något gott med sig, sägs det ju. I det här fallet kanske det gamla talesättet kan visa sig stämma. För nu i augusti är det alltså tänkt att man ska få en ny bensinmack och med tanke på läget vid vattnet så skulle den kunna ses som en större tillgång än den förra.

Nävekvarnsbon Kitty Jansson är nöjda över den planerade macken.

– Det är jätteviktigt för oss. Fler kan använda Nävekvarn att bo i och slippa åka till stan.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista