Mp vill ha vindkraftverk i Vingåker

Det finns intresse för att starta vindkraftverk i Sörmland, enligt länsstyrelsen. I Vingåker motionerar miljöpartisten Kjell Rosén för att kommunen borde bygga ett eget vindkraftverk.
– Med tanke på den dyrare elen så är det bra att Vingåker satsar på vindkraftverk. Man tjänar in det på tre, fyra år. Det finns bara fördelar, man använder förnybar energi.

Enligt länsstyrelsens bedömning så finns det flera platser i länet som är lämpliga för vindkraft, framför allt längs kusten, men även några platser längs Mälaren och Hjälmaren. Ett av områdena kring Hjälmaren är just i Vingåker, vid Läppe.

Tidigare i våras svarade Vingåker och de andra kommunerna i länet till länsstyrelsen, om var de tycker att vindkraft vore lämpligt.

Enligt kommunalrådet i Vingåker Viking Jonsson (s), så var alla partier i kommunen då positiva till vindkraft i Läppe. Men då handlade det om en större vindkraftspark, med över tio snurror, som staten eventuellt skulle vara intresserad av.

Om kommunen själv ska bygga vindkraft, det får partierna diskutera i höst, säger Viking Jonsson till Sveriges Radio Sörmland.

På länsstyrelsen väntar man ivrigt på att fler ska visa intresse för vindkraft i Sörmland. Vi hör Anders Jansson

– Jag hoppas att vi kan få se fler vindkraftverk i Sörmland i en framtid, kanske inte stora vindkraftparker, men fler småskalig och några stora.

Men alla är inte lika positiva till vindkraft. En del oroar sig för att fåglar ska skadas och en del tycker att vindsnurrorna stör landskapsbilden.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista