Nyköping satsar på nytt reklamavtal

Nyköpings kommun planerar att satsa upp till 27 miljoner kronor på ett nytt marknadsföringsavtal med flygbolaget Ryanair. Anledningen till att man vill ha ytterligare ett avtal, trots att det gamla gäller fram till 2013, är enligt Nyköpings kommunalråd, moderaten Jan Carle, att det nya avtalet skulle ge mer direkt reklam för kommunen.

- Vi vill att man ska upptäcka Nyköping så när man beställer biljett så kommer det fram uppgifter som rör Nyköping och då kan intresse väckas vilka möjligheter vi har att erbjuda här. Vi tycker inte vi har lyckats med det hittills, menar Jan Carle, moderat kommunalråd i Nyköping.

Fler turister behöver komma till Nyköping, det är både Jan Carle och oppositionsrådet Urban Granström överens om. Därför så satsar kommunen i första hand 15 miljoner på ett 2,5-årigt avtal som kan förlängas och gäller då totalt 27 miljoner.

– Jag tycker att det är nödvändigt med att det här avtalet kommer till stånd. Sörmland var ett av de få län där antalet utländska besökare minskade och då måste Nyköping göra något för att ta tillvara de resandeströmmar som finns. En fortsatt satsning på marknadsföring är nödvändig. Det är en utökning med ytterligare insatser.

Det tidigare reklamavtalet mellan Nyköpings kommun och flygbolaget Ryan Air, på 55 miljoner kronor, är olagligt. Det har regeringsrätten konstaterat i en dom. Det följde inte lagen om offentlig upphandling, det vill säga att fler bolag skulle ha fått komma in med anbud.

Trots att det inte gått ut, så är det nu alltså dags för ett nytt avtal. De satta vilkoren gör att mycket talar för att det blir Ryan air som får även detta.

Ett krav är nämligen att flygbolaget ska kunna nå minst 800 000 resenärer med direktreklam via e-mail.

- Det är inte direkt riktat till något speciellt flygbolag utan här ges alla möjlighet att sluta avtal med oss. Det är juridiskt korrekt, säger Jan Carle som förnekar att anbudet skulle vara anpassat till Ryanair, som fick det tidigare kontraktet.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista