Större befogenheter till kustbevakningen

Kustbevakningen kan komma att få utökade befogenheter i jakten på det ökande antalet fyllerister på sjön. Bland annat utreds om kustbevakningen kan få göra nykterhetstester.

Hittills i år har kustbevakningen gripit 45 personer i den östra regionen där Sörmland ingår. Under förra året greps 43 personer totalt. Robert Primus på Kustbevakningen säger att mörkertalet måste vara mycket större.

Kustbevakningen har bara möjlighet att stoppa båtar som uppenbart bryter mot lagen, det kan vara fortkörning, vårdslöshet eller att de till och med kört på land. Vattenskotrar och snabba motorbåtar är överrepresenterade, något som oroar kustbevakningen. En utredning inom regeringen ser nu över om kustbevakningen skall få större befogenheter att bedriva förundersökningar och ta prover på misstänkta fyllerister, något som Robert Primus välkomnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista