Svarttaxilag utan effekt i Sörmland

Ett år efter att den nya svarttaxilagen infördes har det fortfarande inte hänt mycket, enligt Christer Lewin som är chef på ett av Eskilstunas taxibolag. Den nya lagen innebar att man skulle kunna dömas till böter, även om man bara kört svarttaxi vid ett enstaka tillfälle.

Tidigare kunde man bara dömas om det fanns bevis för att man kört vid ett flertal tillfällen. Den nya lagen skulle alltså göra det lättare för polisen att ta fast svarttaxiförare.

Men Christer Lewin som är chef för ett taxibolag i Eskilstuna tycker inte att lagen har haft någon effekt. Han tycker att svarttaxiförarna skulle hindras genom att vissa gator stängs av på nätterna.

Fredrik Wallén på kriminalunderrättelsetjänsten i Sörmland bekräftar att lagen inte har haft så stor effekt i länet. Effekterna syns framförallt i storstäder som till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö, där problemen med svarttaxi också är mycket större.

Hanna Johansson
hanna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista