Landstinget vill få fler att vaccinera sig

Få sörmländska tjejer vaccinerar sig mot virus som kan orsaka livmoderhalscancer och nu uppmanar landstinget fler att vaccinera sig. I höstas släpptes vaccinet ett nytt vaccin som ska skydda mot livmoderhalscancer på Svenska marknaden, och sedan maj innefattas det av högkostnadsskyddet, för tjejer mellan 13 och 17 år.

Trots detta är det få som vaccinerar sig, och nu uppmanar Ann-Sofi Almkvist, som arbetar som samordnande barnmorska i Sörmland, alla föräldrar till tjejer i tonåren att vaccinera sina döttrar.

– Hade jag en dotter skulle jag absolut vaccinera henne, säger Ann-Sofi Almkvist som är samordnande barnmorska i Sörmland.

Via cellprovskontroller kan man upptäcka förändringar som ofta är ett förstadie till cancer men vaccineringen måste ske innan. Helst innan sexdebut, åldern 12 år ca men då inte del av högkostnadsskyddet. Då förhindras 70 procent av hpv-viruset. Ann-Sofie Almkvist har en förhoppningar om att det framöver ska bli generell vaccinering vid 12 års.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista