Kommuner tvekar om hyresgaranti

Än så länge har fem av nio sörmländska kommuner visat intresse för att delta i den kommunala hyresgarantin. Hyresgarantin infördes den 1 juli och innebär att kommunerna ska gå i borgen för ungdomar, som vill teckna ett eget kontrakt på en hyreslägenhet.

I Sörmland är det hittills Gnesta, Flen, Trosa, Strängnäs och Katrineholms kommuner som visat intresse att delta i den kommunala hyresgarantin.

Hyresgarantin infördes den första juli i år för att det ska bli lättare för framförallt ungdomar att komma in på bostadsmarknaden. Meningen är att kommunen går in som en slags borgensman för personer som inte kan få en lägenhet för att de till exempel inte har fast arbete, men det ska ändå vara personer som har en regelbunden inkomst.

Borgensåtagandet ska gälla under minst två år och det är sedan upp till kommunen att förlänga det. Men hyresgarantin betyder inte att man som hyresgäst bara kan strunta i att betala hyran utan kommunen har rätt att kräva tillbaka pengar om garantin utnyttjas.

Det är frivilligt för kommunerna att delta i det här. Statens bostadskreditnämnd har gjort en kartläggning bland landets kommuner och där visar det sig att 119 av landets 290 kommuner vill vara med. I Sörmland har enbart Vingåker sagt nej och Nyköping, Eskilstuna och Oxelösund har ännu inte svarat.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista