Fler gör livmoderhalscancertest

Innan landstingets e-tjänster infördes i september 2006 kom bara omkring 40 procent av de kallade sörmländska kvinnorna till provtagning för livmoderhalscancer. Nu kan man dock se att omkring 75 procent istället dyker upp för kontroll.

Hörsamheten på kallelsen till undersökning har alltså ökat i Sörmland, men fortfarande är det så att alla inte kommer.

Sedan e-tjänster, som bokning och avbokning av tider via Internet eller telefon, införts har besöksfrekvensen ökat till omkring 75 procent.

Även om fler nu alltså går på kontrollerna så oroar det bortfall på över 20 procent som finns i länet Ann-Sofi Almkvist. Varför det är ett så förhållandevis stort bortfall tror hon kan ha flera orsaker.
– Många tycker det är obehagligt at utsättas för gynekologiska undersökningar och avstår därför. En del tycker det är dyrt med 100 kronor och väljer kanske att lägga pengarna på nya skor till barnen. Det är många faktorer, som påverkar, säger Ann-Sofi Almkvist.

Ann-Sofi Almkvist hoppas också att de snart ska hitta andra vägar via till exempel Internet att informera om kontrollerna.
-­- Vi ska ordna en länk på hemsidan med en animerad film, som tydligt berättar hur en sådan här undersökning går till, säger hon.

Det är viktigt att man går och kollar sig för det virus som kan leda till livmoderhalscancer är svårt att upptäcka själv.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista