Ny stor förskola slår upp portarna

I nästa vecka börjar 90 barn på den nya förskolan Djurgården II, Eskilstunas första stora förskola som byggts på 30 år. Skolan använder sig av en pedagogik där personalen ska vara extra lyhörda för barnens åsikter och idéer. På tisdagen var det öppet hus och intresset var stort bland föräldrar och barn.

– Varje barn är unikt och kompetent och det innebär att alla pedagoger ska se alla barn som resursrikt och att man tar tillvara barnens förmåga, det är viktigt, säger projektledaren Marika Lundqvist på barn- och utbildningsförvaltningen.

Totalt kommer cirka 90 barn att börja på Djurgården II på måndag, personalen är ett tjugotal. Anledningen till att kommunen byggde Djurgården II var att det fanns ett stort behov av fler förskoleplatser i Eskilstuna. I januari/februari kommer även Förskolan Tunavallen att starta. Och det planeras för ännu fler förskolor längre fram.

Djurgården II har nya fräscha lokaler. Det är öppet, högt i tak och det finns många stora fönster. Skolan är uppdelad i hemvister i stället för avdelningar. På varje hemvist, som är uppdelade efter barnens ålder, så finns det ungefär 35 barn och 6 vuxna.

Tanken med hemvisterna är att man ska kunna anpassa miljön och material efter barnens ålder och även kunna jobba i mindre grupper och på så vis lättare kunna lyssna på barnens önskemål och idéer.

Carina Westerlund och Carita Laajala är förskolelärare på Djurgården II och de är förväntansfulla inför måndagens inskolning.

– Vi bara längtar till att barnen ska komma och få börja jobba med det vi lärt oss på vår introduktion.

Hur ska barnen få mer inflytande?

– Att vi lyssnar på dem, vad de är intresserade av. Att vi inte jobbar traditionellt där man är tre personal på 20 barn. Vi är ett stort arbetslag och kan fördela oss på ett annat sätt.

Maria Seppänen ska ha sin som Teo på den nya förskolan och hon uppskattar förskolans öppenhet.

– Barnen är mer fria, att det är så öppet, att de kan vara ute så mycket och att man se till barnens behov.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista