Delade meningar om filmning i rätten

Från och med nästa höst kommer alla tingsrätter i landet att börja filma rättegångar. Syftet är att göra rättegångarna i den högre instansen, hovrätten, effektivare. I Sörmland är Eskilstuna tingsrätt först ut.

Projektet kallas ”en modernare rättegång” och gäller såväl brottmål som tvistemål. Till skillnad från tidigare ska människor som blir förhörda i en rättegång filmas. Det är bara i undantagsfall som tingsrätten inte kommer att filma rättegången. Anledningen till det nya projektet är att man vill förnya och effektivisera hovrättsprocessen.  Bland annat ska materialet underlätta när domar överklagas till högre instans. Hovrätten ska kunna använda sig av tingsrättens filmade material istället för att kalla samtliga vittnen och parter till domstolen för nya förhör.

- Videoupptagningarna ger färre inställda förhandlingar i hovrätten och det är bra och en vinst för rättssäkerheten, anser lagman Lars Lindhe i Eskilstuna tingsrätt.

Vittnena kommer enbart att kallas om förhöret behöver kompletteras.  Lars Olov Thim, advokat i Eskilstuna tror att det kan vara bra att få en bild av personen, att det ger ett helhetsintryck, men han är inte helt positivt övertygad av den nya tekniken.

--Kallar man inte vittnen på nytt när det är befogat är det fel, säger Thim.

Ulf Stålhane, chefsåklagare i Eskilstuna har en annan uppfattning än Lars Olov Thim och tror inte att vittnena påverkas av filmningen:

--Jag tror inte att bildupptagningen för det med ansträngande för vittnena, säger Ulf Stålhane.


Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista