Allt fler KRAV-bönder

Allt fler lantbrukare väljer att Krav-certifiera sig, antalet har ökat stort i år. Tidigare har det rört sig om mellan 200 till 300 hundra bönder som årligen anslutit sig till KRAV, men bara hittills i år har runt 600 nya bönder tillkommit.

Efterfrågan på KRAV-märkta livsmedel ökar stadigt. Det är enligt Jakob Falkeby på Araneacertifiering, som utfärdar kravcertifikaten, en anledning till att de som väljer att odla KRAV-märkt, utan bekämpningsmedel, ökat så mycket.

En annan orsak enligt honom kan också vara att nya EU-regler gör att de bönder som odlar ekologiskt, men inte är certifierade, alltså inte kontrolleras, får minskat Eu-bidrag för sitt ekologiska lantbruk.

I och med de nya reglerna får bonden idag bara 75% av det ursprungliga EU-stödet, efter år 2009 får han bara 50%.Idag utgör KRAV-odlade livsmedel ungefär fem procent av marknaden, enligt uppgifter från KRAV. Men försäljningen ökar med 10-15 procent varje år.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista