Fler swimingpooler säljs

Försäljningen av swimingpooler har ökat stort de senaste åren. Med fler pooler i trädgårdarna ökar också riskerna för att en olycka ska inträffa. En av de som säljer pooler i Eskilstuna är Conny Erikstedt och han bekräftar bilden av att fler och fler pooler säljs.

– Det har blivit ett väldigt tryck efter pooler, säger Conny Erikstedt.

Han säger att de som köper hans pooler frågar mycket om säkerheten och han tror att reglerna följs. Men de poolerna som han säljer är också de fasta poolerna som grävs ner i marken och som kan användas i många år.

Andra typer av pooler som det också säljs fler och fler av är de som är uppblåsbara. Personalen i en leksaksaffär i Eskilstuna säger att dom som köper dessa poler inte alltid tänker på säkerheten men att de rekomenderar att köpa till ett överdrag.

Svenska livräddningssällskapet har sagt de uppblåsbara poolerna är dödfällor för barn. De påminner om att en pool som är djupare än 20 centimeter ska ha överdrag eller staket runt. Susanna Koosonen står precis och väljer vilken pool hon ska köpa till sina femåringar och det är svårt att välja. Hon säger att hon inte tänkt på säkerheten kring poolerna tidigare.

Hanna Bromö
hanna.bromö@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista