Våldet på fängelserna minskar

Våldet på de svenska fängelserna har minskat och det beror på att Kriminalvården satsat hårt på att öka säkerheten inne på anstalterna. Så har man även gjort på Hällbyantalten utanför Eskilstuna. Där har våldet minskat sedan man påbörjade arbetet berättar Peter Kjellin som är säkerhetschef där.

– Det är en minskning under senare år som kan bero på att vi arbetat mer med kunskap om de anställda som ska placeras på anstalten, säger Peter Kjellin.

Genom att placera olika grupperingar eller personer som tidigare har konflikter med varandra på olika avdelningar eller anstalter har man alltså försökt få ner våldet och hoten.

Vi berättade i februari om att klimatet på landets fängelser blivit allt tuffare. Säkerhetschef och anställda vid Hällbyanstalten utanför Eskilstuna ansåg då att EN orsak till det här var att allt fler psykiskt sjuka döms till fängelse, istället för vård. Det här innebar även mer hot och våld mot de anställda.

Men tror man sig alltså ha lyckats vända trenden och den bild som Peter Kjellin ger av mindre våld och hot på Hällbyanstallten gäller även på Mariefredsanstalten. Det berättar Tomas Berger som är kriminalvårdschef där.

– Ja, om vi går ett par år tillbaks har vi en känsla av att våldet minskat.

– Det är naturligtvis tryckt för de intagna också, säger Tomas Berger, kriminalvårdschef på Mariefredsanstalten.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista