Många boklån när sommaren regnar bort

Allt regnande i juli har gjort att det är högt tryck på länets bibliotek och muséer. På Sörmlands Museum har antalet besök ökat med 30 procent under juli månad i år jämfört med samma period förra året. På Katrineholms bibliotek har utlånen ökat med lika mycket.

Att det helt och hållet beror på vädret är svårt att säga men att det påverkar är det ingen tvekan om. I Katrineholm lånar de mer böcker när det regnar, likaså i Nyköping och Eskilstuna. Låningsvanorna ser väldigt olika ut bland besökarna på Eskilstuna stadsbibliotek. Men många läser i alla fall mer på sommaren.

Enligt en rundringning som Sveriges Radio P4 Sörmland har gjort till några bibliotek och museum i länet kan man i alla fall på de flesta ställen se någon form av ökning från förra årets julimånad då solen sprutade ut strålar i jämförelse med i år då regndagarna varit bra många fler.

Lars Nellde är Bibliotekschef på Stadsbiblioteket i Katrineholm som inryms i Kulturhuset Ängeln lokaler. Där kan man skönja den regniga sommaren i siffror både vad gäller hur många som besöker kulturhuset och hur mycket böcker som lånas ut.

Även på biblioteket i Eskilstuna känner man av ett ökat tryck när det blåser och regnar runt sommarstugeknutarna.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista