Arbete mot hedersrelaterat våld kritiseras

Insatserna mot hedersrelaterat våld i Sörmland särskilt när det gäller samverkan mellan skola och socialtjänst kritiseras i en rapport.

Det är länsstyrelsen i Östergötland, som har gjort rapporten om behovet av insatser mot s.k. hedersrelaterat våld i landet. Ann Sandberg, projektledare för länsprojektet Sörmland för barn- och kvinnofrid delar inte rapportens uppfattning och tycker att arbetet mot hedersrelaterat våld i Sörmland har utvecklats.
– Det är inte den bild vi själva har av insatserna, säger Ann Sandberg.

Sörmland har sen 2002 fått bidrag från regeringen att motverka så kallat hedersrelaterat våld. Till skillnad från storstadslänen som ska koncentrera sig på skyddat boende, jobbar man i Sörmland mycket med projekt, handlingsplaner och nätverk.

Det handlar i första hand om att komma ut med information och förmedla kunskap om ämnet. Ann Sandberg tycker att det är ett bra sätt att arbeta.
– Sådant här måste ske i samverkan, det är inte bara socialtjänsten eftersom det handlar om attityder, säger Ann Samdberg.

Eskilstuna kommun är en av kommunerna i länet som jobbar mycket mot hedersrelaterat våld. Där jobbar man främst med handlingsplaner och nätverk, också kallat för Eskilstunamodellen.

Där skola, polis, socialtjänst, kvinnojourer med flera samverkar för att motverka mäns våld mot kvinnor. En av planerna är att låta killar som har erfarenhet av hedersproblematiken gå ut i skolor och informera om bland annat jämställdhet och även verka som förebilder för andra killar. Vedad Begovic, integrationssekreterare i Eskilstuna kommun säger att det finns mycket kvar att göra men att samarbetet fungerar bra. 
– Jag tycke det fungerar bra och samarbetet går ut på att alla ska veta vem som gör vad. Om exempelvis en lärare upptäcker något vet han eller hon genast vem man ska vända sig till säger Vedad Begovic.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista