HSO i Gnesta kritiska till kommunen

Handikapporganisationerna i Gnesta riktar hård kritik mot kommunens förslag att slopa bland annat det kommunala handikapprådet. Rådet som fungerar som en slags remissinstans i kommunen föreslås istället slås ihop med andra råd till ett så kallat medborgarråd.

Nu är handikapporganisationerna rädda att deras frågor kommer att komma i skymundad, säger Eva Frisk som är ordförande i Handikapporganisationernas samarbetsorgan i Gnesta.

– Det grupper i samhllet som har ett behov av ökat stöd bör ha tillgång till en politiker.

Eva Frisk är mamma till en pojke med Downs syndrom och har tidigare suttit med i det kommunala handikapprådet för FUB föreningen för utvecklingsstörda barn och ungdomar. Numer är hon ersättare i rådet och ordförande för HSO i Gnesta. Hon menar att om man slår ihop de kommunala råden så kommer de funktionhindrades frågor att hamn i skymundan.

Eva Frisk är också kritisk till sättet utredningen kommit till på, på hela året har det kommunala handikapprådet ännu inte haft något möte trots att regelverket säger att det ska va minst 4 möten per år och utan förvarning dök helt plötsligt utredningen om råden ner.

– Vi har inte fått vara delaktiga och tillfråga vilka frågor som är viktiga.

Henric Sörblad som är kommunstyrelsens ordförande säger till att den borgerliga alliansen är splittrat när det gäller rådens framtid och att nu då utredningen fått sån massiv kritik är det troligt att det inte blir så att råden slopas helt. Men säger han något måste göras åt rådens utforming. Det håller även Eva Frisk med om för säger hon det har funkat långt ifrån bra efter valet 2002.

– Andra arbetsformer är intressant, men då ska man säkerställa att funktionshindrades frågor kommer upp på agendan, säger Eva Frisk, ordförande i Handikapporganisationernas samarbetsorgan i Gnesta.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista