"Utbrända måste få hämta sig"

Socialstyrelsen och försäkringskassan håller just nu på att se över reglerna för sjukskrivningar. Mest uppmärksamhet har förslaget om att det ska bli svårare att bli sjukskriven för utmattningssyndrom, eller utbrändhet väckt.

Benny Bredberg från Nyköping var sjukskriven för utmattningsdepression under ett år- han tycker förslaget är fel väg att gå för att få ner sjukskrivningarna.

– Det skulle ju bara sätta ytterligare press, säger han.

Benny berättar att för honom var sjukskrivningen viktig- att få vara totalt bortkopplad - men lika viktigt var det att ha en god kontakt med chefen. Efter ett halvår fick han gå en stresshanteringskurs ledd av bland andra Christina Ericsson, som är beteendevetare på Medhälsan i Nyköping och har lång erfarenhet av människor med stressrelaterade sjukdomar och tycker att förslaget om att strama upp sjukskrivningsreglerna för människor med utmattningssyndrom är fel väg att gå.

– Man ska ju börja i den andra ändan och se hur vi lever, hur vi har det på jobbet. Risken är annars att den drabbade får ännu kraftigare symptom, säger hon.

Christina Ericsson berättar också att hon upptäckt att allt fler söker hjälp för utmattningssymptom tidigare och att om man tar tag i dem tidigt så kan man genom det få ner sjukskrivningarna - men att låta en utmattningsdeprimerad gå till jobbet och hoppas att det ska ordna upp sig det tror hon inte på.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista