Läkarkritik mot omskärelseförslag

Läkare inom landstinget Sörmland är kritiska mot Socialstyrelsens förslag om att det kan bli obligatoriskt för alla landsting att genomföra omskärelse på små pojkar, om barnens familjer önskar det. Bengt Folkestad, ansvarig för urologin i Nyköping, är tveksam till att göra ingrepp på något som redan är friskt. 
– Jag hoppas och tror att förslaget dras tillbaks och inte kommer att aktualiseras mer.

Socialstyrelsen föreslog i våras att alla som vill ska kunna få sina pojkar omskurna inom hälso- och sjukvården och att landstingen ska vara skyldiga att genomföra operationen.

Bakgrunden till förslag är att många familjer i dag låter personer utanför sjukvården genomföra omskärelsen, och det kan leda till allvarliga infektioner.

Ett av argumenten som socialstyrelsen har är att det är bättre om ingreppet utförs av medicinsk kunnig personal än att kvacksalvare gör det. Bengt Folkestad tycker inte att argumentet håller:

– Jag tycker att det är ett dåligt argument.

Operationen är inte farlig om den görs på rätt sätt men inom landstingsvården är frågan kontroversiell eftersom ingreppet görs på religiösa och inte medicinska grunder.

Per Chorell, urolog på Nyköpings lasarett är en av dem som anser att det inte finns någon medicinsk grund till att införa ett sådant ingrepp. Han menar att det trots allt är en operation och även om den utförs på rätt sätt innebär en operation alltid en medicinsk risk.

Även Bengt Folkestad tycker inte heller att religion är ett skäl till att göra ingreppet: 

– Vad vi ska verka för i ett upplyst samhälle är att minska fenomenet utan att hacka ner på kulturerna och samfunden som ägnar sig åt det här. Som om jag som motståndare skulle ha en bristande förståelse för minoriteternas behov av att definiera sig själva och följa mångtusenåriga bud och traditioner så är ju det argument som man skulle kunna använda på vilken form av rit som helst.

Skulle du kunna tänka dig att göra ett sådant ingrepp?

– Nej, jag har aldrig gjort det och kommer aldrig att göra det. Det har med min läkarheder att göra.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista