Jämförelse ska ge bättre grundskola

Grundskolan i Katrineholms och Flens kommuner ska jämföras med åtta andra kommuner i landet i ett särskilt projekt. Målet är att kommunerna ska lära av varandra för att kunna förbättra sina egna verksamheter så som grundskolan.

Över 170 av landets kommuner är i dag med i Jämförelseprojektet som ordnas av Finansdepartementet, Sveriges Kommuner och Landsting och RKA, Rådet för främjande av kommunala analyser.

Kommunerna är indelade i olika nätverk. I det nätverk som Katrineholm och Flen är med i ska man alltså börja med att jämföra grundskolan. Senare kommer andra kommunala verksamheter att jämföras, till exempel äldreomsorgen.
 – Det är ett väldigt bra sätt att kunna jämföra sig med andra kommuner så att man kan göra verksamhetsförbättringar bland annat när det gäller kvalitén, säger Monica Johansson som är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Katrineholm.

När alla kommuner har jämfört sig med varandra ska det resultera i en rapport som kommuner i hela Sverige ska kunna ta del av. Utifrån det ska man också kunna lyfta fram goda exempel. Alltså kommuner där man har bra lösningar som andra kommuner skulle kunna ta efter.

Hanna Johansson
hanna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista