Våldet ökar i Eskilstunaparker

Antalet fall av misshandel och rån har ökat i parker i Eskilstuna under det senaste året, framför allt i Rothoffsparken. Till och med juli förra året var det bara två fall av misshandel och rån här - samma period i år var det åtta.

Och oroligheterna har fortsatt nu i augusti, säger Johan Norrman, närpolischef i Eskilstuna.

– Det handlar inte om så stora tal ännu, men tendensen är klar säger han.

En förklaring till att antalet brott har ökat är att parken under våren och sommaren har blivit ett tillhåll för ungdomar som dricker alkohol, säger närpolischef Johan Norrman. Han vet inte säkert vad det beror på. Men han tror att Rothoffsparken med sitt centrala men ändå lite avskilda läge lockar ungdomar till sig, för att de har kunnat vara i fred. Polisen har tidigare inte haft lika hård bevakning här som vid till exempel Fristadstorget, där antalet misshandelsfall under samma period har blivit färre. Men polisens bevakning av Rothoffsparken har ökat det senaste året, i takt med att brotten här har blivit fler.

Men närpolischef Johan Norrman vill poängtera att det är ovanligt att människor som vistas i parker råkar ut för brott. Det är oftast alkoholpåverkade ungdomar mellan 17 och 22 som hamnar i slagsmål.

Annika Fredén
annika.freden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista