Bönder vill ta bort träda

Från och med nästa år kan kravet på att lantbrukarna ska ha mark i träda, det vill säga att man ska låta marken vila under en period, komma att försvinna.  EU-kommissionen och EU: s jordbruksministrar är överens om att det finns utrymme att slopa kravet på träda. Även om inget formellt beslut är taget än, så är sannolikheten hög att det görs senare i höst.

Den obligatoriska trädan införde EU eftersom det förut fanns ett stort spannmålsöverskott i Europa, men nu är läget annorlunda. Skyfallen söderut har fått priserna att gå upp, och världsmarknadslagren är nästa tomma, efter flera dåliga skördeår. Dessutom så går allt mer spannmål till energi, så som etanol, även det tömmer lagren och driver upp priserna. 

Med de extrema väderförhållanden som enligt vissa väntas framöver behövs marken till att odla spannmål på igen.

Henrik Claesson från Rällinge gård vid Jönåker, säger att det är bättre att producera på marken när det är brist på spannmål. Han uppmanar alla spannmålsbönder att producera mer.

Spannmålsbonden Fredrik Jerlström från Nyköpingstrakten har i dag en del mark i träda, och han är nöjd om kravet på träda försvinner.

– Det kan vara ett sätt att få ner spannmålspriserna, säger Fredrik Jerlström.  

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista