Ökade bostadsrättspriser i länet

Priserna på bostadsrätter fortsätter att stiga i hela landet, enligt siffror från Mäklarstatistik. I Sörmland ökade priserna med 15 procent under perioden maj till juli. I Eskilstuna ökade priserna mest, med 30 procent.

En anledning till att priserna på bostadsrätter ökat tror Rickard Eklund på Svensk Fastighetsförmedling är att priserna under mitten och slutet av 90-talet var kraftigt undervärderade och de nu kommit upp i mer normala nivåer.

Flera mäklare i Eskilstuna tror även att en orsak till prishöjningen är att det varit en stor inflyttningen till regionen och att det lett till en större efterfrågan.

Rickard Eklund menar att en annan orsak till ökningen kan även vara att personer börjat se ett lägenhetsköp som en investering och en inkörsport till ett framtida villaköp. Man lägger ner pengar på att fixa sin lägenhet för att sedan kunna sälja den med vinst och köpa ett hus.

Stefan Andersson på Mäklarringen i Eskilstuna tycker sig även se att det blivit trendigare bland unga att äga sitt boende och därför tycker han att efterfrågan och priserna på tvårummare har stigit på kort tid.

Rickard Eklund på Svensk Fastighetsförmedling tror inte att priserna har nått toppen än men att priserna borde stabiliseras under början av nästa år.

I de sörmlänska kommunerna är det är inte bara i Eskilstuna som priserna ökat utan även i Nyköping och Oxelösund. Men i Katrineholm gick priserna ner.

När det gäller villapriserna ökar de i alla kommuner utom Oxelösund, mest ökade priserna i Gnesta med 25 procent.

Nina Mittjas
nina.mittjas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".