Samarbete ska minska antal vildsvin

Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur lantbrukarna ska kunna skydda sina grödor mot den växande vildsvinsstammen. Christer Pettersson leder vildsvinsutredningen på Naturvårdsverket och han säger att lokalt är det ett stort problem där vildsvinen förstör för bönderna. Samarbete mellan olika parter kan vara en lösning, menar verket. 

– Lokalt är det ju ett stort problem. Vi har följt stammen de senaste tio åren och tillväxten är ju häftig jämfört med annat, säger Christer Pettersson, som leder vildsvinsutredningen på Naturvårdsverket.

– Vildsvinsstammen blir allt större och ställer till problem såväl för lantbrukare som i trafiken- förra året rapporterades över 1000 olyckor gällande vildsvin i trafiken.

För tjugo år sen berättar Christer Pettersson så togs ett riksdagsbeslut om att Sverige skulle ha en vildsvinsstam både för naturvärdets och jaktvärdets skull.

Men nu krockar intressena en stor stam för jakt gör att bönderna får sina åkrar uppbökade så därför ska man nu bjuda in alla som på nåt sätt frivilligt eller ofrivilligt har med vilsvinen att göra till ett möte för samverkan kan va ett sätt att lösa de problem som svinen ställer till med, tror Christer Pettersson.

– Jag tror att man måste komma fram till ett samarbete över stora områden. I  exempelvis Tyskland får jägarna hjälpa till med att betala skador, om det är relevant här återstår att se.

Elstängsel, mata långt från åkrarna och jakt för att hålla dem borta, det är de råden som i dagsläget ges till lantbrukare som drabbas av vildsvin på sina marker.

Men Christer Pettersson menar att vildsvinens existens inte enbart är av ondo.

– De bökar om och är positiva för mångfalden på många platser.

Arne Holmberg
arne.holmberg@sr.se

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".