Byggprogrammet populärt

Intresset för yrkesinriktade utbildningar i gymnasieskolorna i Sörmland är stort. Men det är olika från kommun till kommun. I Eskilstuna har intresset för yrkesinriktade utbildningarna alltid varit stort. I Katrineholm däremot har man i år märkt en stor förändring, Lars Olof Allard, rektor på Duveholmsgymnasiet.

I Nyköping har man sett en stor förändring på ansökningarna de senaste åren. Där är det omvårdnadsprogrammet som har stått för den största förändringen. Mats Larsson, gymnasiechef i Nyköping, berättar att bara för två år sen hade de svårt att fylla platser på omvårdnadsprogrammet men nu är det fler som söker än vad det finns platser. 

Men liksom i Katrineholm är det bygg och fordonsprogrammen som ökat mest i antalet sökningar. I år har byggprogrammet dubbelt så många sökande än vad som finns platser.

Anledningen till det ökade intresset för yrkesinriktade utbildningar kan vara att det skett en förändring på arbetsmarknaden.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".