Polisen kräver bättre belysning i parker

Med bättre belysning i Eskilstunas Parker skulle det kunna bli mindre brott. Det menar Johan Norrman, som är närpolischef i Eskilstuna. Som Radio Sörmland rapporterat tidigare så ökar antalet brott i Eskilstunas parker, framför allt i Rothoffsparken. Just den är en av de parker som är relativt mörk nattetid. Bättre belysning vore ett sätt att förebygga brott, säger närpolischefen Johan Norrman.

– Med belysning skapas en känsla av trygghet och det är lättare att se om det är något som händer, säger Johan Norrman.

Bättre belysning - det vore alltså ett sätt att förebygga brott, tror Johan Norrman. Han skulle gärna se att fler vuxna kom till Rothoffsparken på kvällarna.

– Idag är det mest ungdomar som kommer till parken kvällstid och vi vet av erfarenhet att det är bra med en blandning av besökare, det blir lugnare då.

Andréas Leifsson, som bor precis intill Rothoffsparken, skulle precis som Johan Norrman gärna se bättre belysning där, också tycker han att det skulle byggas fler vanliga bostäder runtomkring parken.

– Det ligger ju bara industrier här väster om parken och det är så pass centralt att det borde vara attraktivt  att bo här, säger han

Kommunen har planer på att bygga bostäder i området kring Rothoffsparken. Det säger Benny Karlsson, som är ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Sedan ett par år tillbaka har kommunen också en plan för hur belysningen i parkerna i Eskilstuna ska kunna förbättras. Men just nu prioriterar man andra områden, som Nyfors.

– Vi börjar ofta i centrala lägen och jobbar oss utåt. Om det inte är akuta behov någonstans, säger Benny Karlsson.

Annika Fredén
annika.fredén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".