Många brandlarm på grund av fuktig luft

De senaste dagarnas fuktiga och klibbiga väder har förvirrat många brandvarnare och rökdetektorer som förväxlar de små vattendropparna med brandrök. I Sörmland har räddningstjänsten fått rycka ut på ovanligt många automatbrandlarm de senaste dagarna.

– Helgen var ju hemsk, det var väldigt mycket, säger Göran Herman, brandingenjör vid räddningstjänsten i Sörmland.

I Sörmland har räddningstjänsten fått rycka ut på många automatbrandlarm på grund av den höga luftfuktigheten - bara från i lördags till och med igår åkte man på runt 15 stycken på grund av det här. I normala fall åker man på en till två larm om dagen.

Moderna brandvarnare ska klara en luftfuktighet på upp till 93 procent, men den senaste tiden har luftfuktigheten på vissa håll legat högre. En normal sommar ligger luftfuktigheten på runt 35 procent.

Den tryckande luften har sitt ursprung i trakterna kring Svarta Havet, där luften samlade på sig mycket vatten som hängt med hit, efter som den inte regnat av på vägen berättar Therese Fougman som är metrolog på SMHI.

Enligt Therese Fougman på SMHI har det redan under tisdagen blivit mindre fukt i luften och det är något som borde göra att räddningstjänsten kan ta det lite lugnare igen.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".