Allt färre klarar körkortsteoriprovet

Fler och fler kuggar på körkortsprovets teoridel, och Sörmland är ett av de län där tendensen är starkast. Första halvåret i år klarade sig bara 40 procent av dem som gjorde teoriprovet i Sörmland, jämfört med 74 procent år 2000, visar siffror från Vägverket. Det är dock betydligt fler av dem som har gått på körskola som klarar sig: av dem fick två tredjedelar godkänt på provet första halvåret 2007. Men även bland körskoleeleverna har andelen godkända prov minskat.

Rickard Granlund, som är avdelningschef på Vägverket i Eskilstuna, tror att det beror på en allmänt slappare inställning till teoretiska prov:
– Man går dit och chansar och hoppas att man klarar sig, säger han.

En annan förklaring till att fler kuggar kan vara att avgiften för teoriprovet sänktes från 220 till 180 kronor 2003. Nu har Vägverket planer på att höja avgiften igen. Förslaget ligger hos regeringen, som väntas fatta beslut under hösten.

I landet som helhet klarade 44 procent körkortsprovet första halvåret 2007, jämfört med 73 procent 2000.

Däremot är det inte så stor skillnad på andelen som får godkänt på körprovet. År 2000 klarade sig 62 procent av dem som körde upp i Sörmland, första halvåret i år 58 procent. I riket var siffran 57 procent 2007, mot 64 procent 2000. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".