Delade meningar om nya ordningsregler i skolan

I höst börjar nya regler i skollagen att gälla, som bland annat betyder att lärarna ska kunna ta ifrån eleven sin mobiltelefon om den används under skoltid. Bestämmelserna har införts för att ge förutsättningar för att kunna skapa en bättre ordning, trygghet och studiero i skolan. Bland eleverna råder det delade meningar om det är en bra regel eller inte. Någon tycker att det är en bra idé att läraren kan beslagta telefonerna om de stör, andra är mer tveksamma.

De nya reglerna innebär att läraren och rektorn med laglig rätt får ta ifrån eleven det störande föremålet, om det stör vid upprepade tillfällen, som till exempel en påslagen mobiltelefon kan göra.

När det gäller föremål som är farliga som till exempel fyrverkerier, kemikalier, narkotika eller alkohol, får läraren omhänderta föremålet direkt.

Magnus Karlsson, som är lärare på Skiftingehus skola i Eskilstuna, tycker att de nya reglerna är bra. Men han menar att grunden för en trygg skolmiljö främst handlar om en bra kommunikation mellan lärare och elever.

Caroline Karlsson
caroline.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".