Svårt få medicin för vuxna med ADHD

Det har varit svårt för vuxna med diagnosen ADHD i Nyköping att få tag i medicin under våren och sommaren. Anledningen är att för få läkare har dispens för att skriva ut narkotikaklassade preparat.

Andreas Larsson i Nyköping har som vuxen fått diagnosen ADHD och får för det medicin som innehåller amfetamin. Får han inte medicinen blir han okoncentrerad och socialt handikappad berättar han och eftersom han har en fru och två barn blir familjesituationen ohållbar- hans fru berättar att han blir elak och skrikig och inte gör nånting.

Andreas är inte ensam om att ha fått vänta på medicin under våren och sommaren. Annika Holstein är ordförande för föreningen Attention för just människor med neuropsykiatriska funktionshinder och hon berättar att hon fått flera samtal från vuxna med ADHD som inte får sin medicin i tid.

Andreas Larsson har efter ett par månaders väntan fått en egen läkarkontakt, men inte ens det hjälper.

– Den läkaren får inte skriva ut de mediciner jag behöver ha, säger han.

Gunilla Ek tillförordnad verksamhetschef på psykiatriska kliniken i Nyköping håller med om att det här är ett problem. Men det är ett problem som kliniken inte kan råda över- det är svårt för psykiatriker att få dispens från läkemedelsverket för att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Hon är själv en av dem som har dispens vilket gör att hon ibland får skriva ut medicin till patienter hon inte haft kontakt med. Men, säger hon, just nu pågår förhandlingar mellan läkarförbundet och läkemedelsverket som ska göra det lättare.

Andreas Larsson berättar att det hänt att han fått recept på sin medicin men sen blivit stoppad i steg nummer två.

– Apoteket kände inte till att vederbörande hade rätt att skriva ut mina mediciner så då fick jag inte ut den då heller, säger han.

Malin Marcko
malin.marcko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".