Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många vill ha pengar för beslagtagen sprit

Skadeståndskrav mot staten för den internetsprit som tullen beslagtagit de senaste åren börjar nu komma in. Michael från Eskilstuna är en av de som fått sitt beställda vin beslagtaget av tullen, nu är det förmodligen för gammalt för att dricka, men han planerar inte att kräva något skadestånd från staten via JK.

– Jag har fått rätt i och med EU:s dom som gör att man får importera alkohol via nätet, och det är det som är viktigt för mig, säger Michael från Eskilstuna.

Hundratusentals liter beslagtagen alkohol ligger i lagerlokaler och bergrum runt om i landet. Så även Michaels närmare 20 liter beslagtagna vin. Men till skillnad från många andra planerar han alltså inte att kräva skadestånd av staten.

Men justitiekanslern, som handlägger skadeståndskraven, räknar med att många av de över 7 000 som de senaste åren fått sin internetbeställda sprit beslagtagen, kommer att göra det.

– Främst handlar det om drycker som förstörts under den tid de varit beslagtagna hos tullen. Det finns även andra som begärt skadestånd för hela beslaget, säger Martin Mörk som är handläggare på JK.

Sedan EG-domstolen i juni slog fast att det svenska förbudet mot privatimport av alkohol stred mot EG-rätten hävdar nu de privatpersoner som begär skadestånd att tullens beslag varit olagliga.

Michael från Eskilstuna är med i en stämning mot staten, tillsammans med runt 1 000 andra personer. Den lämnades in innan det blev klart att det faktiskt är lagligt att beställa sprit via internet och det var just det här som stämningen handlade om. Nu hoppas ledaren för grupptalan att de som deltagit i stämningen ska få ett stort skadestånd.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Jens Ericsson
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".