Transport från Studsvik skjuts upp

Den transport kärnbränsle, från Studsvik, utanför Nyköping, till Sellafield i England, som planerades nu i augusti, skjuts upp på obestämd tid. Det här eftersom brittiska myndigheter anser att det finns för många frågetecken kring transporten.

Det hela rör 4,8 ton kärnbränsle från en nedlagd forskningsreaktor som förvarats på Studsvik, som skulle skickas med för upparbetning i Sellafield. En talesman för den brittiska myndigheten EA, som ansvarar för regleringen av transporter av radioaktivt avfall, säger till Ekot att det bland annat är säkerhetsfrågor som gör att det hela nu skjuts upp.

Representanter från Studsvik säger till Radio Sörmland att man inte vill uttala sig i frågan just nu, utan att man avvaktar beslut från SSI, statens strålskyddsinstitut.

Sellafield kan enligt EA inte godkännas som mottagare av avfallet just nu eftersom deras plan för hur avfallet ska hanteras inte är komplett. Mer exakt vilka frågor det handlar om vill EA inte säga.

På Statens Strålskyddsinstitut har man informerats om förseningen och säger att man inte kan göra så mycket just nu- bollen ligger hos britterna.

Men Erik Welleman på SSI säger till Ekot att han respekterar de brittiska myndigheternas beslut, eftersom man inte vill skicka kärnbränsle om inte säkerheten är garanterad. Han säger att man nu bara kan avvakta och invänta de brittiska myndigheternas beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".